Sałatka szpinakowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Taką sałatkę jadłam już nie raz w różnych nieco zmienionych wariantach. Po spróbowaniu kilku wersji i małych modyfikacjach, doszłam do tego, jaka kompozycja jest dla mnie najsmaczniejsza :)
Składniki:
- 80g suchego makaronu farfalle (kokardki)
- 200g szpinaku baby (1 opakowanie)
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 opakowania mozzarelli w zalewie
- 2 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente (według instrukcji na opakowaniu). Zostawiamy do ostygnięcia.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Mozzarellę kroimy w kostkę.
- Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
- W dużej misce umieszczamy: szpinak, mozzarellę, pomidory, makaron i pestki słonecznika.
- W miseczce mieszamy ze sobą pesto i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do miski ze szpinakiem wlewamy sos z pesto i dokładnie mieszamy.
Sałatkę można podawać samodzielnie lub jako dodatek do posiłku (np. zamiast samego makaronu).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz