Sałatka szpinakowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami


Taką sałatkę jadłam już nie raz w różnych nieco zmienionych wariantach. Po spróbowaniu kilku wersji i małych modyfikacjach, doszłam do tego, jaka kompozycja jest dla mnie najsmaczniejsza :)


Składniki:
  • 80g suchego makaronu farfalle (kokardki)
  • 200g szpinaku baby (1 opakowanie)
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente (według instrukcji na opakowaniu). Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Mozzarellę kroimy w kostkę.
  4. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  5. W dużej misce umieszczamy: szpinak, mozzarellę, pomidory, makaron i pestki słonecznika.
  6. W miseczce mieszamy ze sobą pesto i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Do miski ze szpinakiem wlewamy sos z pesto i dokładnie mieszamy.
Sałatkę można podawać samodzielnie lub jako dodatek do posiłku (np. zamiast samego makaronu).

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty