Naleśniki z shoarmą z kurczaka i żółtym serem



Naleśniki z podobnym farszem jadłam kiedyś w popularnej naleśnikarni. Nie trzeba jednak wybierać się do restauracji, żeby zjeść coś pysznego. Jak się okazało, ich pzygotowanie w domu jest banalne! :)
Do naleśników zrobiłam pyszny i szybki sos czosnkowy - idealnie komponuje się z shoarmą.


Z podanych składników przygotowałam 9 naleśników z farszem, a reszta placków została do zjedzenia na słodko ;)


Składniki:

Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g żółtego sera
  • 1 czubata łyżka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz i cukier do smaku


Przygotowanie:

1.   Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
2.   W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, przyprawę gyros i 1/2 łyżeczki soli.
3.   Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
4.   Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka - mieszamy.


5.   Odstawiamy kurczaka z cebulą do lodówki na min. 30 minut, ale może stać też całą noc - lepiej się zamarynuje i będzie smaczniejszy.
6.   W czasie, gdy kurczak się marynuje możemy usmażyć naleśniki: łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera lub rózgi kuchennej i smażymy na dużej, suchej patelni. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać mleka.
7.   Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy kurczaka z cebulą. 


8.   Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


9.   Na środku naleśnika kładziemy ok. 1 łyżki sera, 1 łyżki podsmażonego kurczaka z cebulą i jeszcze posypujemy serem.


10. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy od dołu tworząc rulon.


11. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i posypujemy po wierzchu serem.


12. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180℃.
13. W czasie, gdy naleśniki się zapiekają, przygotowujemy sos: przeciskamy czosnek przez praskę, łączymy w misce wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


14. Naleśniki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Te, które zostaną można następnego dnia odgrzać również w piekarniku.




Smacznego!





Komentarze

Popularne posty