Naleśniki z shoarmą z kurczaka i żółtym serem
Naleśniki z podobnym farszem jadłam kiedyś w popularnej naleśnikarni. Nie trzeba jednak wybierać się do restauracji, żeby zjeść coś pysznego. Jak się okazało, ich pzygotowanie w domu jest banalne! :)
Do naleśników zrobiłam pyszny i szybki sos czosnkowy - idealnie komponuje się z shoarmą.
Z podanych składników przygotowałam 9 naleśników z farszem, a reszta placków została do zjedzenia na słodko ;)
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g żółtego sera
- 1 czubata łyżka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
2. W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, przyprawę gyros i 1/2 łyżeczki soli.
3. Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
4. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka - mieszamy.
5. Odstawiamy kurczaka z cebulą do lodówki na min. 30 minut, ale może stać też całą noc - lepiej się zamarynuje i będzie smaczniejszy.
6. W czasie, gdy kurczak się marynuje możemy usmażyć naleśniki: łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera lub rózgi kuchennej i smażymy na dużej, suchej patelni. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać mleka.
7. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy kurczaka z cebulą.
8. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
9. Na środku naleśnika kładziemy ok. 1 łyżki sera, 1 łyżki podsmażonego kurczaka z cebulą i jeszcze posypujemy serem.
10. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy od dołu tworząc rulon.
11. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i posypujemy po wierzchu serem.
12. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180℃.
13. W czasie, gdy naleśniki się zapiekają, przygotowujemy sos: przeciskamy czosnek przez praskę, łączymy w misce wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
14. Naleśniki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Te, które zostaną można następnego dnia odgrzać również w piekarniku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz