Pancakes z jabłkami
Tradycyjne amerykańskie pancakes robi się bez nadzienia, a tylko smaruje po wierzchu roztopionym masłem. Taka wersja jest pyszna, a ja dodałam do nich jeszcze jabłka, które można również zastapić dowolnymi owocami :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75g roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jabłka
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
- Makę, mleko, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i sól umieszczamy w misce i mieszamy rózgą kuchenną.
- Dodajemy pokrojone jabłka.
- Rozgrzewamy patelnię bez oleju.
- Nakładamy pancakes na patelnię - ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek.
- Gdy zaczną porządnie bąbelkować, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem lub bez dodatków.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz