Pancakes z jabłkami




Tradycyjne amerykańskie pancakes robi się bez nadzienia, a tylko smaruje po wierzchu roztopionym masłem. Taka wersja jest pyszna, a ja dodałam do nich jeszcze jabłka, które można również zastapić dowolnymi owocami :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  2. Makę, mleko, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i sól umieszczamy w misce i mieszamy rózgą kuchenną.
  3. Dodajemy pokrojone jabłka.
  4. Rozgrzewamy patelnię bez oleju.
  5. Nakładamy pancakes na patelnię - ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek.
  6. Gdy zaczną porządnie bąbelkować, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem lub bez dodatków.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty