Spaghetti z tuńczykiem, papryką i mozzarellą
Całkiem niedawno odkryłam, że obecność w domu makaronu spaghetti otwiera niezliczone mozliwości kulinarne! Próbowałam już je przyrządzić w różnych wersjach aglio olio, zmieniając dodatki i mam kilku swoich faworytów - to jeden z nich ;)
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.
Składniki:
- 200 g suchego makaronu spaghetti
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki oleju z dodatkiem chilli (może być tez zwykły lub oliwa)
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
- chilli w płatkach lub mielone (ja używam płatków w młynku)
- sól do smaku
Wskazówka:
Przy tym daniu ważna jest szybkość, dlatego należy wykonywać czynności sprawnie,żeby makaron nie leżał zbyt długo na sitku i nie ostygł, a czosnek nie spalił się na patelni. Ja zawsze robię tak: odmierzam potrzebną ilość makaronu i podpalam gaz pod garnkiem. Dopóki woda się nie zagotuje, kroję czosnek i paprykę. W momenci, gdy wrzucam makaron na wrzątek, podpalam gaz pod patelnią z olejem i gdy się nagrzeje wrzucam na nią składniki. Smażę wszystko maksymalnie tyle czasu, ile gotuje się makaron.
Przygotowanie:
- Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente (ok 7 minut).
- Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w plastry.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Na olej wrzucamy czosnek, paprykę i chilli, doprawiamy solą do smaku.
- Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy tuńczyka.
- Odcedzamy makaron i dodajemy go na patelnię.
- Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na talerze.
- Po wierzchu posypujemy mozzarellą.
Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie mozzarellę zastąpić parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz