Roladki schabowe z pieczarkami i natką pietruszki
Zazwyczaj staram się unikać panierek, żeby dbać o linię. Czasem jednak nachodzi mie taka ochora na chrupiący kawałek mięsa, że nie mogę się powstrzymać. Przy takich okazjach należy się odpowiednia celebracja obiadu, dlatego przygotowuję go zazwyczaj w sobotę lub niedzielę i nie ograniczam się do zwykłego kotleta. Gdy na stół wjeżdża panierka, to musi być obiad wyjątkowy!
Z podanych składników przygotowałam 6 roladek.
Składniki:
- 0,5 kg schabu w kawałku
- ok. 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- duża garść pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 plastrów żółtego sera
- mielone chili (lub płatki w młynku)
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Kawałek schabu oczyszczamy z błon i kroimy na 6 kotletów tej samej grubości.
- Do miski lub zamykanego pojemnika wkładamy 1 cebulę pokrojoną w ćwiartki, połowę ząbków czosnku zgniecionych nożem, ziele angielkie, liście laurowe, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Zalewamy 1 szklanką mleka, mieszamy i wkładamy kotelty. W razie potrzeby dolewamy jeszcze mleka - całe mieso powinno być w nim zanurzone.
- Odstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
- Pieczarki kroimy w pół-plastry, 1 cebulę w piórka, a czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smazymy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem przez ok. 7 minut.
- Natkę pietruszki siekamy.
- Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy natkę do pieczarek i dokładnie mieszamy - przekładamy do wolnej miski.
- Kotlety schabowe rozbijamy tak cienko, jak się da - żeby tylko nie było w nich dziur.
- Każdy kotlet posypujemy delikatnie z obu stron solą i po jednej stronie chili.
- Na stronie z chili kładziemy plaster żółtego sera i część pieczarek z cebulą i natką.
- Zwijamy ciasno, zawijając boki mięsa do środka - żeby farsz nie wypadł. Końce spinamy wykałaczkami.
- W misce roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka.
- Panierujemy roladki w jajkach z mlekiem i bułce tartej,
- Na patelni rozgrzewamy olej - powinno być go dużo, tak aby roladki były zanurzone do ok. 1/3 wysokosci.
- Smażymy roladki przez ok. 13 minut na średnim ogniu, często je przekręcając - powinny być zarumienione z każdej strony.
- Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do takich roladek będzie pasowało praktycznie wszystko: ziemniaki, kasza, ryż, makaron z pesto i praktycznie każda surówka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz