Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 16 dużych liści bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawa ziołowa do kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- wykałaczki
Przygotowanie:
1. Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę.
2. Cebulę kroimi w piórka i smażymy, aż się zeszkli.
3. Zalewamy pomidorami z puszki.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów.
5. Dodajemy suszoną bazylię, oregano, i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem.
6. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
7. Przelewamy sos do miski i blendujemy na gładką masę.
8. Piersi rozklepujemy tłuczkiem lub przecinamy nożem po dłuższym boku - tak, jakbyśmy chcieli zrobić 2 cienkie filety, ale nie przecinamy do końca, tylko rozkładamy mięso na płasko.
2. Cebulę kroimi w piórka i smażymy, aż się zeszkli.
3. Zalewamy pomidorami z puszki.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów.
5. Dodajemy suszoną bazylię, oregano, i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem.
6. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
7. Przelewamy sos do miski i blendujemy na gładką masę.
8. Piersi rozklepujemy tłuczkiem lub przecinamy nożem po dłuższym boku - tak, jakbyśmy chcieli zrobić 2 cienkie filety, ale nie przecinamy do końca, tylko rozkładamy mięso na płasko.
9. Posypujemy każdy filet przyprawą ziołową z dwóch stron.
10. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.
11. Na każdym filecie układamy wzdłóż 4 liście bazylii i 2 plastry mozzarelli.
12. Zwijamy szczelnie roladki i spinamy wykałaczkami.
13. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym.
14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190℃.
11. Na każdym filecie układamy wzdłóż 4 liście bazylii i 2 plastry mozzarelli.
12. Zwijamy szczelnie roladki i spinamy wykałaczkami.
13. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym.
14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190℃.
Roladki można podawać z makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Doskonale pasować będą też kopytka lub włoskie gnocchi :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz