Maślany kurczak z warzywami i ryżem z patelni
To danie jest idealne, gdy brakuje czasu na przygotowanie obiadu lub potrzebujemy czegoś na szybko tylko na 1 porcję. Łatwo, szybko i przyjemnie się za to zabrać, a smak jest doskonały. Cały sekret leży w maśle - nie wolno go żałować! ;)
Z podanych składników przygotowałam 1 porcję.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 50g suchego białego ryżu (1/2 torebki)
- ok. 225g dowolnych mrożonych warzyw (1/2 opakowania)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- szczypta granulowanego czosnku
- szczypta bazylii
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- W misce mieszamy ze sobą sos sojowy, czosnek, bazylię, chili i doprawiamy solą wedle uznania.
- Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miski - mieszamy z marynatą.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na niej kurczaka.
- Zdejmujemy kurczaka z patelni i dodajemy na nią 1 łyżkę masła.
- Smażymu warzywa przez ok. 10 minut, doprawiając lekko solą i pieprzem.
- Do warzyw dodajemy usmażonego kurczaka i ugotowany ryż - mieszamy całość.
- Nakładamy na talerze i ewentualnie dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz