Roladki schabowe z pieczarkami i natką pietruszki

 


Zazwyczaj staram się unikać panierek, żeby dbać o linię. Czasem jednak nachodzi mie taka ochora na chrupiący kawałek mięsa, że nie mogę się powstrzymać. Przy takich okazjach należy się odpowiednia celebracja obiadu, dlatego przygotowuję go zazwyczaj w sobotę lub niedzielę i nie ograniczam się do zwykłego kotleta. Gdy na stół wjeżdża panierka, to musi być obiad wyjątkowy!


Z podanych składników przygotowałam 6 roladek.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu w kawałku
  • ok. 1 szklanka mleka + 2 łyżki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • duża garść pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 plastrów żółtego sera
  • mielone chili (lub płatki w młynku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • wykałaczki

Przygotowanie:
  1. Kawałek schabu oczyszczamy z błon i kroimy na 6 kotletów tej samej grubości.
  2. Do miski lub zamykanego pojemnika wkładamy 1 cebulę pokrojoną w ćwiartki, połowę ząbków czosnku zgniecionych nożem, ziele angielkie, liście laurowe, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  3. Zalewamy 1 szklanką mleka, mieszamy i wkładamy kotelty. W razie potrzeby dolewamy jeszcze mleka - całe mieso powinno być w nim zanurzone.
  4. Odstawiamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
  5. Pieczarki kroimy w pół-plastry, 1 cebulę w piórka, a czosnek siekamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło i smazymy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem przez ok. 7 minut.
  7. Natkę pietruszki siekamy.
  8. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy natkę do pieczarek i dokładnie mieszamy - przekładamy do wolnej miski.
  9. Kotlety schabowe rozbijamy tak cienko, jak się da - żeby tylko nie było w nich dziur.
  10. Każdy kotlet posypujemy delikatnie z obu stron solą i po jednej stronie chili.
  11. Na stronie z chili kładziemy plaster żółtego sera i część pieczarek z cebulą i natką.
  12. Zwijamy ciasno, zawijając boki mięsa do środka - żeby farsz nie wypadł. Końce spinamy wykałaczkami.
  13. W misce roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka.
  14. Panierujemy roladki w jajkach z mlekiem i bułce tartej,
  15. Na patelni rozgrzewamy olej - powinno być go dużo, tak aby roladki były zanurzone do ok. 1/3 wysokosci.
  16. Smażymy roladki przez ok. 13 minut na średnim ogniu, często je przekręcając - powinny być zarumienione z każdej strony.
  17. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do takich roladek będzie pasowało praktycznie wszystko: ziemniaki, kasza, ryż, makaron z pesto i praktycznie każda surówka.


Smacznego!





Komentarze

Popularne posty