Komosa ryżowa z cukinią i suszonymi pomidorami

 



Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze - te popularnie, jak i mniej powszechne. Tym razem postanowiłam na obiad przygotować jako dodatek komosę ryżową, do której dodałam warzywa, aby podkręcić jej smak - wyszło pysznie :)


Z podanych składników przygotowałam 4 porcję komosy jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 250 g suchej komosy ryżowej
  • 500 ml wody
  • 1/2 małej cukinii
  • 5 plastrów suszonych pomidorów (tych w paczce, bez zalewy)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Komosę dokładnie płuczemy na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i sól.
  2. Podpalamy gaz pod garnkiem i czekamy, aż się zagotuje.
  3. W tym czasie kroimy pomidory w drobną kostę, a cukinię w małe paseczki.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do komosy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze ok. 7-10 minut, aż komosa będzie miękka.
  6. Co jakiś czas mieszamy komosę, aby się nie przypaliła.
  7. Podczas gotowania komosa powinna wchłonąć całą wodę, ale jeśli zostało jej trochę w garnku, odcedzamy całość na sitku.

Po ewentualnym odcedzeniu komosę można od razu podawać.
Na obiedzie ze zdjęć komosa była dodatkiem do roladki schabowej z pieczarkami i natką pietruszki.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty