Spaghetti aglio olio z wędliną i mozzarellą




Po ten przepis sięgam zazwyczaj w porze kolacji. Jest super szybki w przygotowaniu, a do tego prosty i pyszny. Od czasu jego odkrycia makaron spaghetti stał się tak obowiązkowym produktem w mojej kuchni jak masło czy pieczywo.
Taki makaron trzeba podawać na świeżo - nie nadaje się do przygotowania dzień wcześniej i zabrania jako lunch do pracy. 


Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.

Składniki:
  • 200g suchego makronu spaghetti
  • kilka plastrów ulubionej wędliny
  • 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
  • 8 ząbków czosnku
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie:
  1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron.
  2. Wędlinę kroimy w małe paski.
  3. Każdy ząbek czosnku rozgniatamy nożem, następnie kroimy w plasterki.
  4. Gdy woda na makaron zacznie wrzeć, rozgrzewamy patelnię z oliwą.
  5. Makaron gotujemy al dente - według instrukcji na opakowaniu.
  6. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wędlinę i smażymy ok. 2 minuty.
  7. Dodajemy czosnek i płatki chili - ich ilość najlepiej dopasować do preferowanego stopnia ostrości.
  8. Zmniejszamy moc palnika i smażymy całość do momentu ugotowania makaronu - uważamy przy tym, aby nie spalić czosnku.
  9. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
  10. Dokładnie odsączamy makaron z wody i dodajemy na patelnię - dokładnie mieszamy.
  11. Wyłączamy palnik pod patelnią i dodajemy na nią pokrojoną mozzarellę - mieszamy przez chwilę i wykładamy na talerze.

Tak naprawdę makaron spaghetti można zastąpić dowolnym innym makaronem i danie będzie równie pyszne. Gdy pominiemy wędlinę, wyjdzie świetne danie wegetariańskie.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty