Spaghetti aglio olio z wędliną i mozzarellą
Po ten przepis sięgam zazwyczaj w porze kolacji. Jest super szybki w przygotowaniu, a do tego prosty i pyszny. Od czasu jego odkrycia makaron spaghetti stał się tak obowiązkowym produktem w mojej kuchni jak masło czy pieczywo.
Taki makaron trzeba podawać na świeżo - nie nadaje się do przygotowania dzień wcześniej i zabrania jako lunch do pracy.
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.
Składniki:
- 200g suchego makronu spaghetti
- kilka plastrów ulubionej wędliny
- 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
- 8 ząbków czosnku
- szczypta suszonych płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron.
- Wędlinę kroimy w małe paski.
- Każdy ząbek czosnku rozgniatamy nożem, następnie kroimy w plasterki.
- Gdy woda na makaron zacznie wrzeć, rozgrzewamy patelnię z oliwą.
- Makaron gotujemy al dente - według instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wędlinę i smażymy ok. 2 minuty.
- Dodajemy czosnek i płatki chili - ich ilość najlepiej dopasować do preferowanego stopnia ostrości.
- Zmniejszamy moc palnika i smażymy całość do momentu ugotowania makaronu - uważamy przy tym, aby nie spalić czosnku.
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
- Dokładnie odsączamy makaron z wody i dodajemy na patelnię - dokładnie mieszamy.
- Wyłączamy palnik pod patelnią i dodajemy na nią pokrojoną mozzarellę - mieszamy przez chwilę i wykładamy na talerze.
Tak naprawdę makaron spaghetti można zastąpić dowolnym innym makaronem i danie będzie równie pyszne. Gdy pominiemy wędlinę, wyjdzie świetne danie wegetariańskie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz