Owsianka z truskawkami i sosem jogurtowym




Sezon na truskawki to zdecydowanie mój ulubiony czas. Nie wiem, dlaczego jest na nie aż taki szał. Może dlatego, że można je kupić praktycznie tylko raz w roku? A może dlatego, że są przepyszne i pasują niemal do wszystkiego? Ciasta, naleśniki, desery, sałatki i obiady z truskawkami - uwielbiam! Tym razem dodałam je do owsianki, która zazwyczaj nie jest moim ulubionym daniem i wiecie co? To była najlepsza owsianka w moim życiu! <3


Z podanych składników przygotowałam 2 porcje owsianki.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40g płatków owsianych błyskawicznych
  • 10g siemienia lnianego
  • 2 łyżki ulubionego musli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • duża garść truskawek


Przygotowanie:
  1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki miodu i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane, gotujemy ok. 3 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Przekładamy owsiankę na talerze lub miski i odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
  4. W misce mieszamy dokładnie jogurt z 1 łyżeczką miodu.
  5. Z truskawek odkrajamy szypułki i kroimy je w plastry.
  6. Na owsiance układamy plastry truskawek, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy musli.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty