Owsianka z truskawkami i sosem jogurtowym
Sezon na truskawki to zdecydowanie mój ulubiony czas. Nie wiem, dlaczego jest na nie aż taki szał. Może dlatego, że można je kupić praktycznie tylko raz w roku? A może dlatego, że są przepyszne i pasują niemal do wszystkiego? Ciasta, naleśniki, desery, sałatki i obiady z truskawkami - uwielbiam! Tym razem dodałam je do owsianki, która zazwyczaj nie jest moim ulubionym daniem i wiecie co? To była najlepsza owsianka w moim życiu! <3
Z podanych składników przygotowałam 2 porcje owsianki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 40g płatków owsianych błyskawicznych
- 10g siemienia lnianego
- 2 łyżki ulubionego musli
- 3 łyżeczki miodu
- 100g jogurtu naturalnego
- duża garść truskawek
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki miodu i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane, gotujemy ok. 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Przekładamy owsiankę na talerze lub miski i odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
- W misce mieszamy dokładnie jogurt z 1 łyżeczką miodu.
- Z truskawek odkrajamy szypułki i kroimy je w plastry.
- Na owsiance układamy plastry truskawek, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy musli.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz