Spaghetti w sosie śmietanowym z pesto




To chyba jedno z tych dań "przypadkowych", gdy nie masz w lodówce składników na żaden konkretny obiad, więc bierzesz to, co wpadnie Ci w ręce i kręcisz z tego jakieś danie na szybko ;)
Było szybko, prosto i pysznie!
Zamiast wędliny wykorzystałam kawałek upieczonej kilka dni wcześniej szynki. Dodatek mięsny w zasadzie zależy od tego, co akurat macie w lodówce :D


Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu.

Składniki:
  • 100g suchego makaronu spaghetti
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • kilka plastrów ulubionej wędliny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
  2. Wędlinę kroimy w małe paseczki.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i chili.
  5. Dodajemy wędlinę i podsmażamy chwilę, aż się zarumieni.
  6. Zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy śmietanę z pesto - podgrzewamy jeszcze 3 minuty, mieszając do połączenia składników.
  7. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy tak, aby połączył się z sosem.
  8. Po wierzchu dekorunejmy posiekaną natką pietruszki.

Z tego makaronu łatwo można zrobić danie wegetariańskie. Wystarczy pominąć wędlinę, a dla wzbogacenia smaku na talerzy posypać pokrojoną, świeżą mozzarellą lub startym parmezanem.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty