Spaghetti w sosie śmietanowym z pesto
To chyba jedno z tych dań "przypadkowych", gdy nie masz w lodówce składników na żaden konkretny obiad, więc bierzesz to, co wpadnie Ci w ręce i kręcisz z tego jakieś danie na szybko ;)
Było szybko, prosto i pysznie!
Zamiast wędliny wykorzystałam kawałek upieczonej kilka dni wcześniej szynki. Dodatek mięsny w zasadzie zależy od tego, co akurat macie w lodówce :D
Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu.
Składniki:
- 100g suchego makaronu spaghetti
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka zielonego pesto
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- kilka plastrów ulubionej wędliny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
- Wędlinę kroimy w małe paseczki.
- Makaron gotujemy al dente.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i chili.
- Dodajemy wędlinę i podsmażamy chwilę, aż się zarumieni.
- Zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy śmietanę z pesto - podgrzewamy jeszcze 3 minuty, mieszając do połączenia składników.
- Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy tak, aby połączył się z sosem.
- Po wierzchu dekorunejmy posiekaną natką pietruszki.
Z tego makaronu łatwo można zrobić danie wegetariańskie. Wystarczy pominąć wędlinę, a dla wzbogacenia smaku na talerzy posypać pokrojoną, świeżą mozzarellą lub startym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz