Kurczak Czarownicy w sosie azjatyckim
Zdarza się, że do pracy zamawiamy lunch z pewnej chińskiej restauracji. W mojej opinii to najlepsza restauracja typu "chińczyk", z jakiej kiedykolwiek jadłam <3
Mają tam danie o nazwie "kurczak cesarzowej", które jest zdecydowanie moim numerem 1! Postanowiłam to danie odtworzyć i mimo, że nie wyszło identyczne to na pewno bardzo podobne i niemal równie pyszne! Taki właśnie kurczak Czarownicy ;)
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody + 100 ml
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski długości ok. 4-5 cm.
2. Przyprawiamy solą i odstawiamy na bok.
3. Paprykę kroimy w małe paski, cebulę w pół-piórka, a marchewkę w słupki.
4. Sos sojowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, miodem, imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
5. W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml wody, słodką paprykę, chili i kilka szczypt soli.
6. Maczamy kawałki kurczaka w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju - zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
7. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
8. Dodajemy marchewkę i smażymy ok. 5 minut.
9. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 5 minut.
10. Zdejmujemy warzywa z patelni i wlewamy na nią mieszankę z sosem sojowym.
11. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
12. Dodajemy do sosu kurczaka z warzywami i całość mieszamy.
Danie idealnie pasuje do ryżu lub chńskiego makaroku.
Smacznego!
Czy chodzi o Chińczyka przy Makro na ulicy al. Jerozolimskie w Warszawie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń