Kurczak Czarownicy w sosie azjatyckim




Zdarza się, że do pracy zamawiamy lunch z pewnej chińskiej restauracji. W mojej opinii to najlepsza restauracja typu "chińczyk", z jakiej kiedykolwiek jadłam <3
Mają tam danie o nazwie "kurczak cesarzowej", które jest zdecydowanie moim numerem 1! Postanowiłam to danie odtworzyć i mimo, że nie wyszło identyczne to na pewno bardzo podobne i niemal równie pyszne! Taki właśnie kurczak Czarownicy ;)


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody + 100 ml
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1.   Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski długości ok. 4-5 cm.
2.   Przyprawiamy solą i odstawiamy na bok.


3.   Paprykę kroimy w małe paski, cebulę w pół-piórka, a marchewkę w słupki.
4.   Sos sojowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, miodem, imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
5.   W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml wody, słodką paprykę, chili i kilka szczypt soli.


6.   Maczamy kawałki kurczaka w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju - zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.


7.   W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
8.   Dodajemy marchewkę i smażymy ok. 5 minut.
9.   Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 5 minut.
10. Zdejmujemy warzywa z patelni i wlewamy na nią mieszankę z sosem sojowym.
11. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
12. Dodajemy do sosu kurczaka z warzywami i całość mieszamy.




Danie idealnie pasuje do ryżu lub chńskiego makaroku.


Smacznego!



Komentarze

  1. Czy chodzi o Chińczyka przy Makro na ulicy al. Jerozolimskie w Warszawie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty