Jajka faszerowane z cebulką i suszonymi pomidorami
Zawsze byłam takim dziwnym dzieckiem, że uwielbiałam ugotowane białko jajka, ale żółtka nie znosiłam. W sumie nadal żółtko to nie jest mój ulubiony smak, ale już tak bardzo nim nie gardzę. Wciąż jednak dużo bardziej smakują mi potrawy z jajek, w których żółtko jest raczej "przemycone" niż wyeksponowane. Tym charakteryzują się właśnie faszerowane jajka :)
Składniki:
- 10 jajek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 cebuli
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
- Przekrajamy je na pół wzdłóż.
- Żółtka przekładamy do miski, a białka odkładamy na talerz.
- Cebulkę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle.
- Pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Do miski z żółtkami dodajmy zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory i szczypiorek, majonez.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy - najłatwiej rozgniatać widelcem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Powstały farsz nakładamy łyżką do dziurek w białkach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz