Pulpety w maślanym sosie pomidorowym




Pulpety są o tyle fajnym daniem, że sos do nich można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Uwielbiam je w sosie koperkowym, ale czasem mam ochotę na coś innego. Dawno już nie robiłam ich w sosie pomidorowym, dlatego postanowiłam wrócić do tego przepisu, ale nieco go podkręciłam, dodając jeszcze masło. Wyszło pysznie!


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 passata pomidorowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   W misce łączymy ze sobą: mięso, 1 łyżeczkę soli, oregano, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i kaszę mannę.
2.   Masę wyrabiamy przez kilka minut rękami. Jeśli będzie zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę kaszy.
3.   Z masy formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy je w mące pszennej i odkładamy na bok.


4.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z dwóch stron.


5.   Przekładamy pulpety do garnka i zalewamy passatą.
6.   Dodajemy cukier, ketchup, bazylię, granulowany czosnek, chili i masło.
7.   Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
8.   Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
9.   1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy w 2 łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Pulpety najlepiej podawać z ryżem lub z makaronem, ale równie dobrze będą smakowały z kaszą lub ziemniakami.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty