Pulpety w maślanym sosie pomidorowym
Pulpety są o tyle fajnym daniem, że sos do nich można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Uwielbiam je w sosie koperkowym, ale czasem mam ochotę na coś innego. Dawno już nie robiłam ich w sosie pomidorowym, dlatego postanowiłam wrócić do tego przepisu, ale nieco go podkręciłam, dodając jeszcze masło. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 passata pomidorowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W misce łączymy ze sobą: mięso, 1 łyżeczkę soli, oregano, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i kaszę mannę.
2. Masę wyrabiamy przez kilka minut rękami. Jeśli będzie zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę kaszy.
3. Z masy formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy je w mące pszennej i odkładamy na bok.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z dwóch stron.
5. Przekładamy pulpety do garnka i zalewamy passatą.
6. Dodajemy cukier, ketchup, bazylię, granulowany czosnek, chili i masło.
7. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
8. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
9. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy w 2 łyżkach wody i zagęszczamy tym sos.
10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pulpety najlepiej podawać z ryżem lub z makaronem, ale równie dobrze będą smakowały z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz