Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym
Bardzo lubię przyrządzać polędwiczki wieprzowe. Są łatwe do zrobienia, nie wymagają długiej obróbki i można je podać na wiele sposobów. Zazwyczaj piekłam je przez długi czas w niskiej temperaturze albo smazyłam małe kotleciki w panierce. Czasem zrobiłam gulasz. Tym razem dodałam do nich musztardę francuską i śmietanę. Wyszło przepysznie!
Z podanych składników przygotowałam ok. 3-4 porcje.
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 200g śmietany 18%
- sól, pieprz i sól ziołowa
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałko o grubości ok. 2 cm.
2. Delikatnie rozbijamy każdy kawałek na niewielki kotlecik.
3. Posypujemy każdy kotlecik z obu stron solą, pieprzem i solą ziołową.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kotleciki z dwóch stron.
5. Zdejmujemy mięso z patelni i wlewamy na nią śmietanę.
6. Dodajemy musztard, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Na patelnię dodajemy mięso, zmniejszamy moc palnika na minimum i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Polędwiczki doskonale smakują z makaronem. Po wierzchu można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz