Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią
Była wersja gruzińska, teraz czas na azjatycką. Uwielbiam pierożki typu wonton, szczególnie z mięsem. W tym przepisie postarałam się odtworzyć ten smak farszu, mając pod ręką standardowe wyposażenie kuchni. Muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie ;)
Z podanych składników wyszło mi ok. 80 pierożków.
Składniki:
Ciasto:
- 750g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka chili
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na surówkę).
2. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach - dodajemy do marchweki.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. W misce umieszczamy wszystkie składniki farszu i wyrabiamy rękami, aż wszystkie się dokładnie wymieszają.
5. Mąkę, żółtka i sól umieszczamy w misce.
6. Dodajemy stopniowo wodę, mieszając całość.
7. Wykładamy ciasto na blat kuchenny i dalej wyrabiamy rękami do momentu, aż przestanie się lepić. Jeśli wciąż będzie zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki.
8. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy szklanką kółka.
9. Każde kółko jeszcze odrobinę rozwałkowujemy, nakładamy ok. 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi. Robimy to podobnie, jak w naszych polskich pierogach, jednak brzegi ciasta kierujemy do góry, żeby pieróg po odłożeniu miał u góry taki "grzebień".
10. Pierogi odkładamy na deskę posypaną mąką.
11. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką oleju.
12. Na wrzątek wrzucamy pierogi i od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty.
Pierogi najlepiej podawać z sosem sojowym do maczania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz