Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Od kilku miesięcy staram się jeść zdrowiej. Całkowicie odstawiłam fast food i smażone dania. Zrezygnowałam z tych wszystkich okropieństw, które tak uwielbiam: pizza, chińczyk, burgery, McDonald's, KFC i tym podobne. Na początku było bardzo łatwo, wręcz przyjemnie, ale po jakimś czasie zaczęłam tęsknić za moimi ulubionymi panierowanymi kurczaczkami... I co tu zrobić? A no stworzyć lekką wersję smażonych, kalorycznych "potworów" :D
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski podobnej grubości - ok. 3 x 8 cm.
2. Przekładamy kurczaka do miski, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był równo nimi pokryty.
3. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 30 minut.
4. W tym czasie kruszymy płatki. Najlepiej wsypać je do torebki strunowej i rozdrabniać wałkiem. Im drobniejsze będą płatki, tym łatwiej będzie panierować nuggetsy.
5. W jednej misce roztrzepujemy jajko, a do drugiej wsypujemy pokruszone płatki.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajki, potem w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze tak, aby kawałki się ze sobą nie stykały.
8. Pieczemy nuggetsy w 190℃ przez 20 minut, grzanie góra-dół.
Do nuggetsów idealnie będzie pasował sos koperkowo-czosnkowy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz