Chilli con carne
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny (można też zastąpić wieprzowiną lub indykiem)
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.
2. Przekładamy je do garnka i zalewamy passatą. Podpalamy gaz pod garnkiem i zaczynamy podgrzewać sos.
3. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w pół-piórka, po czym dodajemy ją do garnka z mięsem.
4. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka.
5. Doprawiamy całość słodką papryką, chilli, cukrem, solą i pieprzem.
6. Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 30 minut.
7. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę.
8. Pdgrzewamy przez 2-3 minuty i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką i chilli.
9. Podajemy z białym ryżem.
Danie można na wierzchu udekorować listkiem bazylii lub kolendry oraz dodać kleks kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz