Zupa krem z soczewicy
Składniki:
- 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g)
- 2 duże marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3l wody
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
3. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, sól, słodką paprykę i marchewkę.
4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
5. Dorzucamy ziemniaki i gotujemy 5 minut.
6. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy do garnka.
8. Blendujemy wszystko na gładko (gdyby zupa była za gęsta, można dolać wody).
9. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Jako dodatek do zupy idealnie nadadzą się prażone pestki słonecznika.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz