Paluszki z łososia w cieście francuskim



Tą przekąskę testowałam na wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia. 
Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest!


Składniki:
  • 800g surowego łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • czarnuszka do posypania (może być też sezam)

Przygotowanie:

1. Łososia kroimy w paski grubości ok. 1 cm i doprawiamy solą i pieprzem.


2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty w takiej ilości, ile mamy pasków łososia.
3. Odrywamy liście koperku od gałązek.
4. Na kawałku ciasta kładziemy pasek łososia i 1-2 listki koperku.
5. Zawijamy ciasto - w razie potrzeby można je lekko porozciągać.


6. Paluszki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.


7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180℃.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty