Paluszki z łososia w cieście francuskim
Tą przekąskę testowałam na wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia.
Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest!
Składniki:
- 800g surowego łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- czarnuszka do posypania (może być też sezam)
Przygotowanie:
1. Łososia kroimy w paski grubości ok. 1 cm i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty w takiej ilości, ile mamy pasków łososia.
3. Odrywamy liście koperku od gałązek.
4. Na kawałku ciasta kładziemy pasek łososia i 1-2 listki koperku.
5. Zawijamy ciasto - w razie potrzeby można je lekko porozciągać.
6. Paluszki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180℃.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz