Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Wigilia u nas w domu zawsze obchodzona jest tradycyjnie - bez mięsa. Stwarza to jednak drobne kłopoty, bo gdy w menu nie ma mięsnych dań, każdy zaczyna kręcić nosem. Mama i babcia nie lubią ryb, tata nie lubi warzyw, ja nie lubię pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda ;)
I jak tu wszystkim dogodzić? A no tak:
Składniki na naleśniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 6 jajek
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1 opak. zielonej soczewicy
- 400g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu + 5 minut dłużej, żeby była lekko rozgotowana.
2. Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę.
3. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu").
4. Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2 łyżki wazowej na 1 placek.
2. Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę.
3. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu").
4. Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2 łyżki wazowej na 1 placek.
5. Gotowe placki odkładamy na bok.
6. Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę.
8. Do cebuli dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy kilka minut.
9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10. Dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekaną natkę pietruszki - zdejmujemy z ognia.
11. Placki rozkładamy na płasko, na środku układamy poziomy pasek farszu.
12. Boki placka składamy do środka, żeby zetknęły się ze sobą, następnie zwijamy w rulon.
13. Obtaczamy w jajku i w bułce tartej, następnie smażymy na oleju.
Smacznego!
Na pewno są przepyszne :) jak tylko jes zrobię to dam znać :)
OdpowiedzUsuń