Spaghetti polsko-włoskie
Prawdziwe włoskie receptury na spaghetti bolognese nie zawierają w sobie mięsa. Niewyobrażalne, prawda? ;) Dlatego właśnie w wielu miejscach pojawia się spaghetti "ala bolognese" z mięsem.
Ja do mojej interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 garść pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku.
2. Przekładamy usmażone mięso do garnka.
3. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, szklimy cebulę i podsmażamy pieczarki.
4. Przekładamy cebulę i pieczarki do garnka z mięsem.
5. Zalewamy passatą i doprowadzamy do wrzenia.
6. Dodajemy przeciśnięty przed praskę czosnek, cukier, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
2. Przekładamy usmażone mięso do garnka.
3. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy, szklimy cebulę i podsmażamy pieczarki.
5. Zalewamy passatą i doprowadzamy do wrzenia.
6. Dodajemy przeciśnięty przed praskę czosnek, cukier, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
7. Całość dusimy ok. 15-20 minut.
8. Podajemy z makaronem spaghetti, który wcześniej posypujemy startym żółtym serem, a następnie polewamy mięsnym sosem.
8. Podajemy z makaronem spaghetti, który wcześniej posypujemy startym żółtym serem, a następnie polewamy mięsnym sosem.
Danie można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Z podanych składników wychodzi ok. 5 porcji.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz